:)

:)
“Fotoğraf çekmek, insanın aklını, gözünü ve yüreğini aynı hizaya getirmesidir. Bu bir yaşam tarzıdır.” – Henri Cartier Bresson

30 Nisan 2016 Cumartesi

ISO, Enstantane, Diyafram Nedir?



ISO, enstantane, diyafram pozlama konusunda en temel üç ayardır. Her biri birbirini etkiler. Fotoğraf çekeceğiniz ortamda en ideal uyumu yakaladığınız takdirde, resimlerinizin kalitesi, renkleri ve netliği artacaktır.

ISO

ISO, sensörün ışığa olan duyarlılığıdır. Çok ışıklı ortamlarda ISO en düşük değerlerde (100 ISO) ayarlanabilir. Yeterli ışık bulunmaz ise ISO'yu yükseltmemiz gerekir. 

Her ne kadar ışığın yetersiz olduğu ortamlarda ISO bize fotoğraf çekme olanağı tanısa da değer yükseldikçe gürültü de artmaktadır.  


ISO değerleri 50 ile 102400 arasında değişebilmektedir. 

Enstantane

Enstantane değeri ise pozlandırma süresidir. Diyaframdan geçen ışınların ne kadar süreyle sensörde kalacağını kontrol eder. 

Makinelerimizde diyaframın hemen yanında bulunur. Makinenizi S moduna alıp enstantane değerini değiştirebiliriz.


Enstantanede hızlar 30 sn ile başlar 1/8000 e kadar devam eder. 1/1000 demek saniyenin binde biri demektir. Yani bu kadar kısa bir sürede ışık düzeneği açılır ve kapanır.

1/125, 1/250, 1/1000  gibi değerleri yüksek hızlı objeleri çekmek için; 1/30, 1/15, 1/8 gibi değerleri ise düşük ışık şartlarında objeleri çekmek için kullanırız. 

Diyafram

Diyafram, fotoğraf çekilen an objektifteki açıklıktır, alan derinliği yaratmakta kullanılır.
Fotoğraf çekmek istediğinizde ışıklar lensin diyafram aralığından geçer ve görüntüyü oluşturur. Yani diyafram değeri deliğin büyüklüğünü belirtir, bu ne kadar istediğinize karşılık gelir. Delik ne kadar büyük olursa o kadar fazla ışık sensöre yansır. 


Diyafram değerleri ne kadar küçük olursa o kadar açık ve alan derinliği o kadar sığ olur. 
Açık diyaframdan kapalı diyaframa doğru yükselen değerler şunlardır; f/1, f/1.4, f/2, f/2.8 ,f/4, f/5.6, f/8, f/11, f/16, f/22, f/32.

Manzara fotoğraflarında arka fonunda net olması gerektiğinden en yüksek f değeri(f/22, f/32 gibi) kullanılması gerekir. Arka fonu netsizleştirmek istediğimizde ise en açık diyaframı yani en düşük f değerini(f/1.4, f/2 gibi) ayarlamamız gerekir.





Hiç yorum yok :

Yorum Gönder